18 Ağustos 2013 Pazar

Müzikal Filmler - 1

Müzikal filmler, siyah-beyaz ve/veya sessiz filmlerden sonra tavsiye etmekte en çok çekindiğim kategoriye giriyor. Çünkü durup dururken şarkı söylemeye başlayan insanları pek anlamlandıramayan birçok kişi tanıyorum. :) Olaya bu şekilde bakınca o kadar da haksız sayılmazlar ama ben oldum olası müzikalleri de müzikal filmleri de çok keyifli bulurum, bu aralar da vakit buldukça daha önce izlemek üzere kenara ayırdıklarımı izliyorum. Benim gibi müzikal filmlere meraklı ya da yeni yeni ilgisini çekenler vardır belki diye bu türde sevdiğim filmlerden birkaçını paylaşıyorum, vakit buldukça yenilerini de eklemeye çalışacağım.

Şimdiden iyi seyirler :)

 
Singin' in the Rain - (1952)

Yönetmen: Stanley Donen, Gene Kelly         Ülke: ABD           Tür: Romantik, Komedi, Müzikal
Oyuncular: Gene Kelly, Donald O'Connor, Debbie Raynolds, Jean Hagen
 
Bir film şirketinin sessiz sinemadan, sesli sinemaya geçerken yaşadıklarını mizahi bir şekilde ele alan Singin' in the Rain, şüphesiz ki müzikal film dendi mi ilk akla gelenlerden. Don Lockwood ve Lina Lamont romantik filmlerin aranılan iki yıldızıdır. Don bugünlere kolay gelmemiş, en yakın arkadaşı Cosmo -filmin müzisyeni- ile birlikte çocukluktan beri çalışarak sonunda ünlü bir oyuncu olmayı başarmıştır. Ancak bu üne zarar gelmek üzeredir; çünkü, sesli çekimin üstesinden gelmek düşündükleri kadar kolay olmamıştır. Seyircinin olumsuz tepkisi ardından Don ve arkadaşları filmi kurtarabilmek için, müzikale dönüştürmeye karar verirler; ancak bu durum da beraberinde farklı sorunlar getirecektir. Film boyunca, 1952 yapımı bir filmin bugün hala güldürebiliyor olması ne kadar hoşuma gittiyse de uzun süren müzikli sahnelerde biraz sıkıldığımı da itiraf etmeliyim. Yine de bu durum, filmi yüzümde gülümseme ile izlememe engel olamadı, özellikle Gene Kelly ile Donald O'Connor'ın performanslarından çok keyif aldım. Bol bol müzik, dans biraz da komedi ve romantizm vaat eden filmi türü sevip de izlememiş olan herkese tavsiye ederim.

 
Yönetmen: Baz Luhrmann        Ülke: ABD - Avustralya           Tür: Romantik, Dram, Müzikal
Oyuncular: Nicole Kidman, Ewan McGregor
 
Çok sevdiğim bir Nat King Cole şarkısı -Nature Boy- ile Moulin Rouge'un parlak dünyasına giriş yapıyoruz.  Filmin ana teması da bu şarkıda geçen sözler üzerine kurulu "The greatest thing / You'll ever learn / is just to love / and be loved in return" Yani "Hayatta öğreneceğin en önemli şey sevmek ve karşılığında sevilmektir." Film, çok alışkın olduğumuz bir hikayeyle yola çıkıyor. Çok güzel bir kadın, kadına aşık iki adam, biri çok zengin ve güçlü, diğerininse kadına verebileceği tek şey aşkı ve şiirleri. Tahmin etmek çok güç değil ki Moulin Rouge'ın en çekici, en pahalı kızı Satine, kalbini fakir ama gururlu yazar Christian'a kaptıracaktır, güçlü ve paralı Duke'e değil. Ancak kıskanç Duke, bu aşkı tabi ki anlayışla karşılamayacak ve sevenlerin arasına girmek için elinden geleni yapacaktır. Kırmızı Değirmen, yakın tarihte çekilen müzikal filmler arasında kesinlikle ayrı bir yere sahip, kendisinden önce çekilmiş başarılı örneklere rağmen müzikalin yeniden yükselmesini sağlamış film olduğunu söylemek mümkün. 20. yüzyıl pop şarkılarının 1900'lerin görkemli Paris'ine muazzam bir şekilde eşlik edişi ile Moulin Rouge, her sinemaseverin mutlaka görmesi gerektiğini düşündüğüm bir film. Özellikle de Roxanne'in tango versiyonlu halini dinlemek, o tango dansını izlemek için bile izlemeye değer.
 

The Nightmare Before Christmas - (1993)

Yönetmen: Henry Selick              Ülke: ABD         Tür: Animasyon, Fantastik, Müzikal      

Korku dolu, karanlık kent Halloween'in Balkabağı Kralı, eğlencenin şehri Christmastown'ı kıskanıp Noel Baba'ya özenirse neler olur? Olanlar, Tim Burton'ın elinden çıkmış ise çok keyifli ve eğlenceli bir film olur! İlk olarak 1993 yılında çekilen ve daha sonra 3D teknolojisi ile 2006 yılında tekrar gösterime giren  film, yalnızlık çeken ve hayatından sıkılmış Balkabağı Kralı Jack'in yönettiği karanlık kente korku yerine neşe getirmeye çalışmasının hikayesini anlatıyor. Halloween kentinde  Noel hazırlıkları için seferberlik ilan edilirken, Jack'in bu hevesi başına olmadık işler açacaktır. Müzikleriyle, gotik atmosferi ile Nightmare Before Christmas, hem müzikal severlerin hem de animasyon severlerin ilgiyle izleyeceğini düşündüğüm 76 dakikalık şirin bir film.

 
Hairspray (2007)

Yönetmen: Adam Shankman             Ülke: ABD, İngiltere 
Tür: Romantik, Komedi, Müzikal     
Oyuncular: John Travolta, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken, Nikki Blonsky

1988 yapımı John Waters'ın yazıp yönettiği aynı isimli filmden uyarlanan 2007 yapımı Hairspray, müzikal severler için eğlenceli bir seyir sunuyor. Tracy Turnblad fazla kiloları olan dans aşığı bir genç kızdır. En büyük hayali, her gün en yakın arkadaşı Penny ile birlikte izlediği Corny Collins adlı televizyon şovunda dans etmektir. Bir gün bu hayali gerçek olur ve Tracy, Corny Collins'deki dans yarışmasına katılmaya hak kazanır, üstelik yarışmanın favorilerinden biri olur! Ancak Tracy, şovun ırkçı tutumu karşısında siyahi arkadaşlarının yanında durmaktan çekinmeyecek ve inandığı şeyler için en büyük hayalini korkusuzca riske atabilecektir. John Travolta, Christopher Walker, Michelle Pfeiffer gibi usta oyuncuları da bünyesinde barındıran film, eğlencesinin içine harmanladığı küçük taşlamaları ile keyifli bir müzikal komedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder