29 Mayıs 2014 Perşembe

Kendini İyi Hisset Filmleri - 4

Birkaç gün önce fark ettim ki bir süredir buralara uğramaz olmuşum. Bunun üzerine madem uzun zaman oldu o halde 4 film birden yazmalıyım diye düşündüm. :) Filmleri seçerken biraz kararsız kaldım çünkü en başında, başlığı "kendini iyi hisset filmleri" şeklinde atarak kendimi biraz kısıtlamış bulundum. Önce, yazmak istediğim filmleri bu şekilde kategorilendirmek konusunda emin olamadım; ancak sonrasında düşündüm ve dedim ki bu filmler bana kendimi iyi hissettirdiğine göre bu başlık altına yazmaktan da zarar gelmez :) ve yine benim sevdiğim filmlerden birkaçı.. 
Şimdiden herkese iyi seyirler.. 


Crazy, Stupid, Love. - (2011)


Yönetmen: Glenn Ficarra, John Requa           Ülke: ABD         Tür: Romantik, Komedi, Dram,
Oyuncular: Steve Carell, Ryan Gosling, Julianne Moore, Emma Stone

Glenn Ficarra ve John Requa'nın yönetmenliğini üstlendiği "Crazy, Stupid, Love", iyi yazılmış senaryosu ve güçlü oyuncu kadrosu ile beklentileri fazlasıyla karşılayan bir komedi-dram. 40'lı yaşlarındaki Cal Weaver'ın (Steve Carell) sorunsuz ve mutlu yaşantısı, karısı tarafından beklenmedik bir şekilde terk edilmesi ve yetmez gibi aldatıldığını öğrenmesiyle bir anda alt üst olmuştur. Kahramanımız, hiç de hoşnut olmadığı yeni yaşantısına alışmaya çalışırken, barda tanıştığı genç ve yakışıklı yabancı Jacob (Ryan Gosling), kendisine içinde bulunduğu durumdan kurtulması için yardım teklif eder. Cal bu beklenmeyen teklif karşısında şaşırsa da hem özgüvenini hem de karısını geri kazanma umudu ile Jacob'un taktiklerini uygulamaya koyulacaktır. Evliliklerin zaman içerisinde sürüklendiği kaçınılmaz monotonluğu merkezine alan film, arka planda işlenen aşk hikayeleriyle de biraz "Love Actually"yi anımsatıyor. Gerek yan hikayelerin özenli işlenişi, gerekse kalabalık oyuncu kadrosunun hakkını veren iyi çizilmiş karakterleriyle film, benzerlerinden ayrılmayı başarıyor. Kaliteli bir komedi arıyorum diyenler için ısrarla tavsiye edilir. :)

Groundhog Day - (1993)


Yönetmen: Harold Ramis                    Ülke: ABD                   Tür: Dram, Komedi, Fantastik
Oyuncular: Bill Murray, Andie MacDowell

Her günümüz aynı, sonu gelmeyen bir monotonluk! Hepimiz bundan şikayet etmiyor muyuz? Çoğumuz için cevap evet, o zaman Groundhog Day'i izleyip iyimser bir ruh haline bürünmenin tam sırası! İşinden ve aslında kendisi dahil her şeyden/herkesten nefret eden hava durumu sunucusu Phil Connors'ın Groundhog Day* olarak adlandırılan bir festivale katılmasıyla başlar her şey. Ve aslında hep öyle devam eder, çünkü Phil her sabah aynı güne uyanmaktadır, 2 Şubat Groundhog Day'e. Kendisinden başka kimsenin farkında olmadığı bu durum, zaten mutsuz biri olan Phil için normal bir insana göre kat be kat daha sinir bozucudur. Peki Phil, bir türlü anlam veremediği bu döngüyü kırabilecek mi, yapabilecekse de nasıl? İşte bu soruların cevabı, hikayenin bizi iyi hissettirecek olan tarafı: yaşadığımız hayatı değiştiremiyorsak da kendimizi değiştirebiliriz ve bunun etkisi sandığımızdan çok daha fazla olabilir. Öyle ki Phil her yeni güne uyandığında, aynı günü yaşayacağını bilmemize rağmen, izleyici olarak bizler de o günün nasıl olacağını, neleri farklı yapacağını merak ederken buluyoruz kendimizi. Son olarak 33. İstanbul Film Festivali'nde "Anılarına" kategorisinde gösterilen film, birkaç ayda bir açılıp sıkılmadan izlenecek klasiklerden.

*Bir kunduzun baharın geleceği tarihi tahmin etmesine dayalı yerel bir gelenek

Penelope - (2006)


Yönetmen: Mark Palansky               Ülke: İngiltere, ABD             Tür: Romantik, Komedi, Fantastik
Oyuncular: Christina Ricci, James McAvoy, Reese Witherspoon

Penelope, ülkemizde gösterime girmediğinden pek adını duyuramamış 2006 yapımı bir film. Filme adını veren kahramanımız Penelope, soylu bir ailenin yıllar önce bir cadı tarafından lanetlenmesi sonucu çok çirkin bir burunla doğmuş kızıdır. Çok akıllı ve sevimli bir kız olmasına karşın bu lanet yüzünden, mutsuz ve yalnız bir yaşam sürmek zorunda kalan Penelope'nin laneti kırabilmesinin tek yolu ise kendi gibi soylu biriyle evlenmesidir. Ne var ki kızımızın çirkin yüzünü gören damat adayları koşarak uzaklaşırken, hatta bağıra çağıra camlardan atlarken bu pek mümkün görünmemektedir. Derken hikayeye şimdiye kadarki damat adaylarından çok farklı olan  Max isimli genç adam girer. Max, hayatını kumar oynamakla geçiren, serseri görünümlü, ama özünde iyi biri olduğunu çok geçmeden anlayacağımız esas oğlanın ta kendisidir! Penelope ve Max'in adeta kaderin bir cilvesi ile yollarının kesişmesi, her ikisinin de hayatlarını değiştirecek olayların başlangıcı olacaktır. Penelope, sadece aşkı keşfetmekle kalmayacak, kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenerek ailesine karşı da özgürlüğünü ilan edebilecektir. Modern bir peri masalı olarak tanımlamaktan çekinmeyeceğim filmin konusunun kulağa biraz çocukça geldiğini kabul ediyorum, ancak filmin basitliğinden gelen güzelliğini de yok sayarsam haksızlık etmiş olurum. Kötü talihin, ancak biz ona izin verdiğimiz müddetçe mutluluğumuza engel olabileceğini hatırlatan film, umut depolamak için birebir. Filmin sonundaki ufaklıklardan birinin dediği gibi, "Bu lanetin gücü değil, sizin lanete verdiğiniz güçtür." Romantik seyirler :)


Fantastic Mr. Fox - (2009)


Yönetmen: Wes Anderson                 Ülke: ABD              Tür: Animasyon, Macera, Komedi
Seslendirme: George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray, Jason Schwartzman

Wes Anderson'ın ilk stop motion denemesi olan Fantastic Mr. Fox, Roald Dahl'ın 1970 tarihli aynı isimli kitabından uyarlanmış. Ana kahramanımız Bay Fox, karısı bayan Fox, oğulları Ash ve yeğeni Kristoffersonönce ile birlikte yaşayan bir tilkidir. Mr. Fox, yıllar önce karısına artık hırsızlık yapmayacağına, kirli işlerden uzak duracağına dair söz vermiştir; ancak durağan yaşantısı 12 yılın sonunda Mr. Fox'u rahatsız etmeye başlamıştır. Bunun üzerine her akşam karısından gizlice evden ayrılarak üç zengin çiftçiden tavuk, ördek ve hindi çalmaya başlayan kahramanımızın başı, kendisini yakalamaya yemin etmiş çiftçilerle belaya girecektir. Wes Anderson'ın filmlerinden alışkın olduğumuz aile teması ve aile içi sorunlar Fantastic Mr. Fox'a da hakim. Sıra dışı bir baba ve her fırsatta kendisini babasına ispat etmeye çalışan biraz silik oğul karakteri bu filmde de bizlerle. Filmde dikkat çeken bir diğer unsur ise karakterlerle çok uyumlu seslendirmeler; özellikle sorunlu çocuk Ash karakterini seslendiren Jason Schwartzman'ın performansı çok keyifli. Çocuklardan çok büyükler için yapılmış bir animasyon gibi görünen Fantastic Mr. Fox, enerjisi yüksek ve eğlenceli bir film, kesinlikle izlemeye değer. 

2 yorum:

  1. 5.seriyi merakla bekliyoruz. Neredeyse 1 yil olacak. :)

    YanıtlaSil
  2. Bu sene, en iyi sci-fi filmleri ile ilgili bir seri başlatmayı düşünüyordum aslında, oraya da bekleriz :))

    YanıtlaSil