12 Mart 2013 Salı

32. İstanbul Film Festivali

Sinemaseverler tarafından yakından takip ediliği üzere 32. Uluslararası İstanbul Film Festivali 30 Mart - 14 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek. Festival yaklaşırken filmlerden dikkatimi çekenlerden kısa bir liste hazırladım, arzu edenler göz atabilir.


Başka Bir Hayat (Dans La Maison / In The House) - Fransa 2012

Yönetmen: François Ozon
Oyuncular: Fabrice Luchini, Kristin Scott Thomas, Emmanuelle Seigner, Denis Ménochet, Ernst Umhauer, Bastien Ughetto, Jean-François Balmer, Yolande Moreau 

16 yaşındaki Claude isimli bir lise öğrencisi, ödevi için kendisine ilham ararken bir sınıf arkadaşının evini gözleyerek kompozisyonuna konu eder. Ne var ki Claude'un yazma yeteneği ile farkına vardığı gözlemciliği zamanla röntgenciliğe dönüşecek ve olaylar kontrolden çıkacaktır. 2012 San Sebastian En İyi Film, En İyi Senaryo ve 2012 Toronto FIPRESCI Ödülleri’ni kazanan film, festivalin öne çıkan filmlerinden.

Camille Claudel 1915 - Fransa 2012

Yönetmen: Bruno Dumont 
Oyuncular: Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent, Robert Leroy, Emmanuel Kauffman, Marion Keller, Armelle Leroy-Rolland, Myriam Allain 

1915 yılı kışında geçen film, heykeltraş Camille Claudel'in -bu olaylar öncesinde heykeltraşlığı dönmemek üzere bırakmıştır- ailesi tarafından akıl hastanesine kapatılması ve ardından yaşadıklarını konu alıyor. Camille, bundan sonraki yaşantısını kardeşi Paul Claudel'in ziyaretini bekleyerek geçirecektir. Film, 2013 Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı'ya aday gösterilmişti.


Çocuk Pozu  (Pozitia Copilului /Child's Pose) - Romanya 2012

Yönetmen: Calin Peter Netzer
Oyuncular: Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Natasa Raab, İlinca Goia, Florin Zamfirescu, Vlad İvanov 

Film, 60 yaşında baskın karakterli bir anne ile annesinin kanatları altından çıkmak için uğraşan 34 yaşındaki oğlunun ilişkisini konu alıyor. Anne ile oğul arasındaki ilişkiyi duygusal ve mizahi unsurlarla süsleyerek anlatan film, 2013 Berlin Film Festival'nde Altın Ayı'nın sahibi olmuştu.

Eyvah (Oh Boy) - Almanya - 2012 - Siyah-Beyaz

Yönetmen: Jan Ole Gerster 
Oyuncular: Tom Schilling, Marc Hosemann, Friederike Kempter, Justus Von Dohnányi, Michael Gwisdek, Katharina Schüttler, Arnd Klawitter, Martin Brambach, Andreas Schröders 

Film, hayatta ne yapmak istediğini bulmaya çalışırken, gittikçe amacından uzaklaşan genç Niko'nun trajikomik hikayesini konu alıyor. Goodbye Lenin'in yardımcı yönetmeni olan, Jan Ole Gerster'in ilk uzun metrajlı filmi olan Oh Boy, 2012 Oldenburg En İyi Alman Filmi, Üstün Oyunculuk ve İzleyici Ödülü, ayrıca 2012 Münih Genç Alman Sineması Senaryo Ödüllerinin sahibi olmuştu.

Geceyarısından Önce (Before Midnight) - ABD - Yunanistan 2013

Yönetmen: Richard Linklater
Oyuncular: Ethan Hawke, Julie Delpy 

Celine ve Jesse'nin aşkları 1995'te gün doğumundan önce başlamıştı (Before Sunrise). Ardından 2004 yılında, günbatımından önce seyirci ile tekrar buluştular (Before Sunset), şimdiyse dokuz yıl sonra değişen hayatları ile birlikte Geceyarısından Önce tekrar buluşacağız kendileri ile. Görünen o ki Celine ve Jesse'nin aşkla ve ilişkileri ile ilgili tartışmaları henüz bitmemiştir.

Lanetli Kan (Stoker) - ABD - İngiltere 2012

Yönetmen: Park Chan-Wook 
Oyuncular: Nicole Kidman, Mia Wasikowska, Matthew Goode, Dermot Mulroney, Jacki Weaver, Alden Ehrenreich 

Old Boy'dan hatırlayacağımız yönetmen Park Chan - Wook, bu kez elini Hollywood'a atıyor. Film, genç bir kızın babasının ölümü ardından annesi ve yakışıklı amcası ile aynı evi paylaşmasının ardından yaşanan aşk üçgenini rahatsız edici ve gerilimli uslubü ile anlatıyor. 

Cennet Üçlemesi:

Cennet: Aşk (Paradies: Liebe/Paradise: Love - Avusturya-Almanya-Fransa 2012
Yönetmen: Ulrich Seidl 
Oyuncular: Margarethe Tiesel, Peter Kazungu, İnge Maux 

Cennet: İnanç (Paradies: Glaube/Paradise: Faith- Avusturya-Almanya-Fransa 2012
Yönetmen: Ulrich Seidl 
Oyuncular: Maria Hofstätter, Nabil Saleh 

Cennet: Umut (Paradies: Hoffnung/Paradise: Hope) - Avusturya-Almanya-Fransa 2012
Yönetmen: Ulrich Seidl 
Oyuncular: Melanie Lenz, Vivian Bartsch, Joseph Lorenz, Michael Thomas, Verena Lehbauer, Alexia Greimel, Renee Marat, Johanna Schmid 

Avustralyalı yönetmen Ulrich Seidl, "Cennet Üçlemesi"ni birbiri ile akraba üç kadının farklı inançlarla çıktıkları farklı tatiller üzerine kurmuş. Üçlemenin ilk filmi, cennetin dünyevi aşkta saklı olduğuna inanan Teresa'nın  hikayesini anlatırken, ikinci film, cennet yolunun İsa'dan geçtiğine inanan Anna Marina'yı anlatıyor. Üçlemenin son filmi ise, Terasa'nın fazla kilolarından kurtulmak isteyen kızının zayıflama kampında yaşadıklarını konu alıyor.

Bayanlar ve Baylar (Final Cut - Hölgyeim es Uraim / Final Cut - Ladies and Gentlemen) - Macaristan 2012 

Yönetmen: György Pálfi 
Renkli ve Siyah-Beyaz

Şahsımın festivalde en merakla beklediğim film, yönetmen György Pálfi'nin filmi. Yönetmen bu filmde, daha önceden aşina olduğumuz yüzlerce aşk filmini bir araya getirerek tek bir hikaye oluşturuyor. Karakterler sürekli değişiyor, yüzleri, yaşları, isimleri, ama tüm bu karakterler ortaya çıkan bu yepyeni filmin kahramanlarının aşk hikayesine hizmet ediyor. Oldukça eğlenceli ve özgün bir yapım.

Kuru Gürültü (Much Ado About Nothing) - ABD 2012 - Siyah-Beyaz

Yönetmen: Joss Whedon 
Oyuncular: Amy Acker, Alexis Denisof, Nathan Fillion, Clark Gregg, Reed Diamond, Fran Kranz, Sean Maher, Spencer Treat Clark, Riki Lindhome, Ashley Johnson 

Buffy The Vampire Slayer, Angel gibi projelerinden hatırlayacağımız Joss Whedon, bu kez Sheakspeare'in "Kuru Gürültü"sünün uyarlaması ile karşımıza çıkıyor. Özgün metne sadık kalınarak uyarlanan film, birbiri ile hiç anlaşamayan iki uyumsuz aşığın aşkını eğlenceli bir şekilde anlatıyor.

Hayallerin Ötesinde (Imagine) - Polonya-İngiltere-Portekiz-Fransa 2012

Yönetmen: Andrzej Jakimowski 
Oyuncular: Alexandra Maria Lara, Edward Hogg, Melchior Derouet, Francis Frappat 

Film, Lizbon'da görme engellilere hizmet veren tanınmış bir kuruluşta eğitmen olarak göreve başlayan Ian'ın hikayesini konu alıyor. Ian, öğrencileri için hayatın güzelliklerine doğru alışılmamış yollar açacaktır. Gösterimi yönetmenin katılımı ile gerçekleşecek olan film, 2012 Varşova En İyi Yönetmen ve İzleyici Ödüllerinin sahibi.

İnşaat Var (En Construccion / Work in Progress) -İspanya - 2001 - Belgesel

Yönetmen: José Luís Guerín 
Oyuncular: Juana Rodriguez Molina, İván Guzmán Jiménez, Juan López López, Juan Manuel López, Pedro Robles, Santiago Segade, Abdel Aziz El Mountassir, Abdelsalam Madras, Antonio Atar

Film, Barselona'da kentsel dönüşüme uğrayan Barrio Chino Bölgesi'nde yaşayan halkın, dönüşüm esnasında yaşadıklarını mizahi bir çerçeveden ele alıyor. José Luís Guerín'in yönetmenliğini yaptığı film, San Sebastian Film Festivali’nde En İyi Film, Jüri Özel Ödülü ve FIPRESCI ödüllerinin sahibi.

´45 Ruhu (The Spirit of ‘45) - İngiltere 2012 - Belgesel

Yönetmen: Ken Loach 

Ken Loach'ın yönetmenliğini yaptığı belgesel, İkinci Dünya Savaşı esnasında İngiltere'de yükselen daha refah bir İngiltere yaratma fikriyle beslenen birlik ve dayanışma duygusunun hikayesini anlatıyor. 

Bir Şarkının Peşinde (Searching for Sugar Man) - İsveç - İngiltere 2012 - Belgesel

Yönetmen: Malik Bendjelloul 
Oyuncular: Sixto Rodriguez, Eva Rodriguez, Steve Segerman, Dennis Coffey, Mike Theodore, Dan Dimaggio, Jerome Ferretti, Steve Rowland 

Müzik tutkunları için keyifli bir seyir vaat eden belgesel, zamanında ünlü bir rock yıldızı olma yolunda ilerlerken gizemli bir şekilde ortadan kaybolan Rodriguez'in öyküsünü, 70'lerin müzikleri ile süsleyerek anlatıyor. 2012 yılında Sundance Juri Özel Ödülü ve İzleyici Ödülü, 2012 Moskova En İyi Belgesel Ödülü, 2012 Los Angeles İzleyici Ödülü gibi birçok ödülü kucaklayan film, son olarak 2013 En İyi Belgesel Oscar'ını kazandı.

Bir Deneysel Sinema Tarihiİ (Free Radicals: A History of Experimental Film) - Fransa 2012 - Belgesel

Yönetmen: Pip Chodorov 
Oyuncular: Hans Richter, Len Lye, Robert Breer, Jonas Mekas, Stan Brakhage, Peter Kubelka, Ken Jacobs 

Avangart ve deneysel sinemaya dair bir belgesel. Pip Chodorov'un yönetmenliğini yaptığı film, avangart dünyanın radikal sanatçılarını tanıtmayı amaçlıyor. Meraklıları için ilgi çekici olabilir.



İyi seyirler,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder