9 Şubat 2013 Cumartesi

Kendini İyi Hisset Filmleri - 1

Yoğun ve stresli bir günün ardından ya da bir şekilde moralimiz bozulmuşsa ağır ya da fazlaca beyin jimnastiği gerektiren filmlere hiç yanaşamıyoruz. Böyle günlerde son dönemde "kendini iyi hisset filmi" şeklinde betimlenen filmlere ihtiyaç duyuyoruz. Hatta zamanla, çoğu kişi için belli aralıklarla tekrar tekrar izlediği filmlere dönüşüyor bu filmler. İşte benim "bu filmi ne zaman izlesem beni mutlu eder" filmlerimden birkaçı, devamı da gelecek :)

Little Miss Sunshine - (2006)

Yönetmen: Jonathan Dayton, Valerie Faris           Ülke: ABD           Tür: Komedi, Dram
Oyuncular: Steve Carell, Toni Collette, Greg Kinnear, Abigail Breslin

Şirin mi şirin bir aile ve yol hikayesi. Evin küçük kızı Olive, filme adını veren Little Miss Sunshine isimli çocuk güzellik yarışmasına katılmaya hak kazanır. Bunun üzerine tüm aile fertleri küçük Olive'i yarışmaya götürmek üzere minibüse atlayıp yola koyulur. Bu yolculukta yaşayacakları, birbirinden uzaklaşmış olan aile bireylerini yeniden birbirine bağlayacak ve "aile"nin önemini kavramalarını sağlayacaktır. Evin şirin  küçük kızı, eroin bağımlısı çılgın bir dede, hayatta başarılı olmaya anormal derecede takıntılı ama bir türlü başarıyı yakalayamayan bir baba, pilot olmak isteyen, o zamana kadar konuşmama yemini etmiş Nietzsche hayranı ergen bir abi, aşk yüzünden intihara teşebbüs etmiş eşcinsel bir dayı ve tüm aileyi bir arada tutmaya çalışan anne karakteri ile Little Miss Sunshine, enteresan bir o kadar da keyifli bir film. İçimi ısıtacak bir film arıyorum diyenlerin ilk tercihi olabilecek sıcaklıkta bir sevgi hikayesi. 


Everyone Says I Love You - (1996)

Yönetmen: Woody Allen                     Ülke: ABD                          Tür: Müzik, Komedi, Romantik
Oyuncular: Woody Allen, Goldie Hawn, Alan Alda, Julia Roberts, Edward Norton, Drew Barrymore

Yine bir aile komedisi, yine eğlenceli bir seyir. Film, New York'ta yaşayan büyük bir ailenin yaşadığı duygusal ilişkileri konu alıyor. Joe ve Steffi yıllar önce boşanmış ama hala dostluklarını sürdüren bir çifttir. Öyle ki Joe, Steffi'nin yeni eşi Bob ile de arkadaştır. Bob ve Steffi, Steffi'nin Joe ile evliliğinden olan Djuna ile birlikte dört kız ve babası ile siyasi görüş konusunda sürekli kapışan erkek çocukları ile mutlu bir ailedir. Bu hikayeye bir de yaşlı, bunak bir o kadar sevimli büyük baba, sert mizaçlı ev çalışanı, evin genç kızı Skylar'in kibar ve yakışıklı nişanlısı, hapisten yeni çıkmış eski bir mahkum ve kocasını aldatmaya eğilimli, psikolojik sorunları olan genç ve güzel bir kadının dahil oluşu ile olaylar daha da renklenecektir. Oldukça kalabalık bir konuya sahip olan filmin kadrosu da bir o kadar zengin. Eğlenceli vakit geçirmek isteyenler, müzikal filmlere ilgi duyanlar, şahane Venedik/Paris görüntülerine de yer veren bu sevimli filmi, izleme listelerinde üst sıralara koyabilirler. 

Black Cat White Cat - (1998)

Yönetmen: Emir Kusturica        Ülke: Fransa, Yunanistan, Avusturya, Yugoslavya, Almanya
Tür: Dram, Komedi                   Oyuncular: Bajram Severdzan, Branka Katic, Ljubica Adzovic

Ülkemizde daha çok "Çingeneler Zamanı" ile bilinen Emir Kusturica'nın çingenelerin yaşantısını konu alan bir başka filmi. Filmin baş kahramanı, Matko, başladığı her işi yüzüne gözüne bulaştıran başı beladan kurtulmayan  bir adamdır. Bir gün yine kafasında binbir fikirle yeni bir işe girmeye karar verir, ancak babası Zarije'den para istemeye yüzü olmadığından bu kez babasının uzun zamandır görüşmediği can dostu Grga'nın kapısını çalar. Babasının öldüğü yalanı ile Grga'dan istediği parayı alan Matko, ne var ki yine istediğini alamaz ve kurnazlıklarıyla bilinen gangster Dadan tarafından dolandırılır. Dadan'ın oyununa gelen Matko, artık o ne ister ise yapmak zorundadır, buna oğlu Zare'yi, Dadan'ın kız kardeşi Afrodita ile evlendirmesi de dahil! Köyün en güzel kızı Ida'ya aşık olan Zare ve hayatının aşkını bekleyen Afrodita bu zoraki evlilikten kurtulmanın bir yolunu bulup sevdiklerine kavuşabilecek midir? Şahane müzikler eşliğinde çingenelerin neşeli hayatını anlatan film, alternatif arayışlar içerisinde olanlar için iyi bir seçim olacaktır. Bol mizah, bol eğlence ve çok keyifli iki saat...

When Harry Met Sally - (1989)
Yönetmen: Rob Reiner              Ülke: ABD           
Tür: Romantik-Komedi              Oyuncular: Billy Crystal, Meg Ryan

Romantik-komedi dendi mi ilk akla gelen filmlerden biri de tabi ki "When Harry Met Sally"dir. Harry ve Sally üniversite mezuniyeti sonrası Chicago'dan New York'a yaptıkları yolculuk esnasında tanışırlar. Bu tanışmada birbirinden hiç de hoşlanmayan ikili, yıllar içerisinde birkaç kez daha karşılaşsa da aralarındaki ilişki talihsiz bir tanışıklıktan öteye gitmez. Ta ki yıllar sonra Harry evliliğini yeni bitirmiş, Sally beş yıllık ilişkisinden henüz çıkmış iken yolları tekrar kesişene dek. Bu kez kahramanlarımız birbirlerine ön yargılı yaklaşmak yerine arkadaş olmayı dener ve sonunda, tanıştıkları gün Harry'nin savunduğu "kadın ile erkek arkadaş olamaz" tezini çürütürcesine yakın dost olurlar. Ancak, hikayemiz daha yeni başlıyordur, kim bilir belki de zaman Harry'i haklı çıkartacaktır? Aşk filmleri ve romantik komedi türündeki filmler içerisinde kendine ayrı bir yer edinmeyi başarmış olan When Harry Met Sally, bu türe mesafeli duran izleyici kitlesi tarafından da sevilen bir film. Hangi filmi izlesem diye düşünürken biraz güleyim, biraz duygulanayım, üstüne bir de içinde aşk olsun diyorsanız When Harry Met Sally tam olarak aradığınız film diyebilirim :)

İyi Seyirler,

2 yorum:

  1. şaka maka gizliden gizliye takip etmeye başladım bloğu :D sanırım anketteki filmlerin incelemelerini çıkarmaya başladın, bu benim için sevindirici aslında çünkü eğer gerçekten amacın oysa bir gün jeux d'enfatnsın da incelemesini/eleştirisini görmüş, okumuş olcam. evet biliyorum biraz saplantılı bi film sevgisi bu ama işte insanın hayatında bıkmadan izlediği 2 film olunca böyle oluyo. Neyse içimi dökücem derken asıl konuyu atlıyodum biliyosundur if istanbul var yakın zamanda ve ne yazık ki biletlerin çoğu tükendiği, birde izin günlerimin belli olmayışı nedeniyle ilk defa heyecanla ve istekle gitmek istememe rağmen gidemiyorum, kendimce konusu ilgimi çeken 12 filmden 5ini internette buldum ve arşivime kattım inş en yakın zamanda izlicem ama gördüğüm üzere izlediğimiz filmler hemen hemen aynı o yüzden senden de 1-2 tavsiye almak isterim hiçbirini izlememiş olabilirsin ya da fikrin olmayabilir o yüzden en azından okuduğun için teşekkürler. yazılarının devamı dileğiyle :D

    YanıtlaSil
  2. merhaba! :) filmleri henüz izlemedim ama biletlerimi aldım bir kısmını festival süresince izliyor olacağım. Sanırım festivalin en öne çıkan filmi Leos Carax'ın Holy Motors (kutsal motorlar) filmi. Onun dışında The Imposter (Hayat Avcısı) oldukça enteresan bir konuya sahip. Sonrasında siyah-beyaz bir film olan Tabu benim ilgimi çeken bir diğer film. Anime sevenler için Kurt Çocuklar var (The Girl Who Leapt Through Time'ın yönetmeninden). Bunlar benim bilet aldıklarımdı. Bunun dışında Seven Psychopaths eğlenceli bir film gibi görünüyor. Room 237 ise Stanley Kubrick'in meşhur gerilimi The Shining filmini irdeleyen bir belgesel, meraklısı için çok enteresan olacaktır. Son olarak Berberian Sound Studio hakkında da güzel şeyler okudum/duydum. Bu saydıklarım genel olarak öne çıkan filmlerdi, bunlar dışında kişisel ilgi alanlarına göre tercihler yapılabilir. Filmleri izledikten sonra belki daha detaylı yazmak mümkün olur:)

    bir de evet ankette yer verdiğim filmleri ufaktan tanıtmak amaçlı yazmaya başladım. Gerçi Jeux d'enfants, Amelie gibi çok kişi tarafından izlenmiş filmlere gerek olmayabilir ama yer vermekte fayda var, dediğin gibi dönüp dolaşıp izlenen filmler bunlar :) tekrar görüşmek dileğiyle.

    YanıtlaSil