18 Mayıs 2013 Cumartesi

All That Jazz (1979) - It's showtime folks!

http://www.imdb.com/title/tt0078754/
All That Jazz, anlatmaya neresinden başlasam bilemediğim, tam manasıyla dolu dolu bir film. Filmi tanımlarken "ölüm"ü anlatan film mi demeliyim, yoksa "yaşam"ı anlatan hayat dolu bir film mi demeliyim karar veremedim. Ya da gösteri dünyasına ayna tutan, övdüğü kadar olumsuz eleştiride bulunmaktan da geri durmayan bir film olduğundan da bahsedebilirim. Tabi tüm bunları söylerken, filmin mükemmel kullanılmış müzikal anlatımına da bir noktada mutlaka değinmem gerekecektir.

Joe Gideon, kadınlara, sigaraya, koşuşturma şeklinde akıp giden hayata tutkuyla bağlı, gösteri dünyasının en başarılı isimlerinden biridir. Ancak, hızlı ve yoğun yaşantısının bir sonucu olarak erken denilecek yaşta ölümle savaşırken bulmuştur kendisini. Ölüm döşeğindeyken, güzel bir kadın görünümünlü ölüm meleği ile olan diyalogları ile açılır film. Ölüm meleği ile dahi flört edecek kadar kadınlara düşkün olan Joe'nun hayatında ayrı bir yere sahip olan üç kadın vardır: eski eşi Audrey, sevgilisi Kate ve küçük kızı Michelle. Filmin ilerleyen bölümlerinde Joe ile birlikte geçmişe gidiyor ve başta bu üç kadın ile ilgili olmak üzere geçmişi ile yüzleşmesini, mutluluklarını ve pişmanlıklarını yer yer şahane müzikler ve fantastik öğeler eşliğinde izliyoruz.

1987 yılında hayata veda eden Bob Fosse'nin kendi yaşantısından yola çıkarak çektiği filmin baş rollerinde Roy Scheider, Leland Palmer, Ann Reinking ve Jessica Lange bulunuyor. 1980 yılında en iyi yönetmen ve en iyi erkek oyuncu dahil 9 dalda Oscar adayı gösterilen film, en iyi sanat yönetimi, en iyi kurgu, en iyi müzik ve en iyi kostüm dallarında Oscar kazanmıştır.



Filmin, ikinci yarısında -özellikle sonlara doğru- temposu biraz düşse de All That Jazz, genel itibariyle gerek senaryosuyla, gerek oyunculuklarıyla, en çok da müzikleri ve dans sahneleriyle türe ilgi duyanların kesinlikle kaçırmaması gereken oldukça keyifli bir film. Aşağıda filmde yer verilen ve müzikal sahnelerde kullanılan müziklerin listesini bulabilirsiniz. Film hakkında küçük bir fikir vermesi açısından, en sevdiğim sahnelerden birini de buradan paylaşıyor ve herkese şimdiden keyifli seyirler diliyorum!


Filmin Müzikleri:

- On Broadway
- A Perfect Day
- Take Off With Us
- Everything Old Is New Again
- There's No Business Like Show Business
- Bye Bye Love
- Hospital Hop
- After You've Gone
- You Better Change Your Ways
- Who's Sorry Now?
- Some of These Days
- Sing, Sing, Sing
- Take Off With Us (Reprise)
- Concert in G
- Sweet Sue, Just You
- Pack Up Your Troubles In Your Old Kit Bag And Smile, Smile, Smile

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder