31 Ocak 2015 Cumartesi

14. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali Film Önerileri

14. !f Bağımsız Filmler Festivali'nin biletleri dün itibari ile ön satışa çıktı. Hala vakit varken filmlere tekrardan göz atmanın faydası var. Bölüm bazında dikkatimi çeken filmleri tamamen alfabetik sıraya göre sıraladım. Şimdiden iyi seyirler ve istediğiniz filmlere bilet bulmada kolaylıklar dilerim. :)












Keş!f


52 Tuesdays - 52 Salı

16 yaşındaki Billie ile artık trans bir erkek olarak hayatına devam etmeye karar veren annesinin bu süreçte yaşadıklarını anlatan film, düşündürücü ve ilginç bir seyir vaat ediyor. 

Plemya- Kabile

Farklı bir şeyler izlemek istiyorum diyenler için içinde konuşma olmayan, tüm oyuncu kadrosu işitme engelli insanlardan oluşan Plenya, iyi bir alternatif olabilir. Filmi "rahatsız edici" olarak tanımlayabileceğimizi de önden belirtmekte fayda var. 

Toz Ruhu

Keşif bölümünün bir diğer alternatifi ise Altın Koza'dan En iyi film, En iyi erkek oyuncu, En iyi sanat yönetmeni ödülleri ile dönen yerli yapım Toz Ruhu. 


Digiturk Galaları


A Girl Walks Home Alone At Night / Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız

Yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi olan "Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız", İran sinemasının da ilk vampir filmi olma özelliğini taşıyor. 


Festivalin en öne çıkan filmlerinden biri şüphesiz ki Alejandro Gonzales Iñárritu'nın son filmi Birdman. Film, yıllar önce canlandırdığı süper kahraman karakteri ile özdeşleşen ve zaman içerisinde popülerliğini yitirmiş bir oyuncunun, yönettiği ve oynadığı bir tiyatro oyunu ile kendini her anlamda yeniden ortaya koyma ve kanıtlama çabasını ele alıyor. 

Kaguyahime No Monogatari / Prenses Kaguya Masalı

Isao Takahata'nın 14 yıl aradan sonra çektiği film, yaşlı bir çiftin ormanda avuç içi büyüklüğünde bir kız çocuğu bulmaları ve bu küçük kızın bir anda büyüyüp çok güzel bir prensese dönüşmesi sonrasında yaşananları konu alıyor. 

Kumiko, The Treasure Hunter / Kumiko, Hazine Avcısı

Coen Kardeşler'in meşhur filmi Fargo'yu defalarca izleyen japon bir kadın, filmin sonunda karların arasına gömülen paranın gerçekten orada olduğuna inanarak tüm yaşantısını bırakıp Minnesota'daki bir çanta dolusu paranın peşine düşer. Tıpkı Coen kardeşler gibi iki kardeş yönetmen olan Zellner'lar tarafından çekilen film, ilginç konusu ile merak uyandırıyor. 

Love Is Strange / Aşk Başkadır

Aşk Başkadır, 39 yıldır birlikte olan bir çiftin yaşadıkları üzerinden aşkın hallerini sade bir gerçekçilikle ele alıyor. 

The Dark Horse / Kayıp Şampiyon

Film, hayatındaki sorunlarla başa çıkmaya çalışan eski bir yerel satranç şampiyonunun ulusal bir satranç turnuvasına katılmaya karar vermesi sürecinde yaşadıklarını konu alıyor. 

The Forbidden Room / Yasaklı Oda

Kanadalı yönetmen Guy Maddin'in son filmi Yasaklı Oda, sıradışı film arayışı olanlar için, şaşırtıcı ve etkileyici bir seyir vaat ediyor. 

The Look Of Silence / Sessizliğin Bakışı

2013 yılında çekilen "Öldürme Eylemi" belgesinin devamı niteliğinde olan Sessizliğin Bakışı ile önceki filmin çekimi sırasında ağabeyinin ölümünün detaylarını öğrenen Adi'nin ağabeyinin katilleri ile yüzleşmesinin hikayesini izliyoruz. 

The One I Love / Tek Aşkım

The One I Love, ilişkiler, evlilik üzerine farklı bir şeyler izlemek isteyenler için keyifli bir seçenek. 

!f Music


Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets / Pulp: Hayat, Ölüm Ve Süpermarketler Üzerine Bir Film

90'ların ünlü ingiliz müzik grubu Pulp'ın 2012'deki son konserini, grubun kurulduğu şehir Sheffield'in dokusuyla bir araya getiren bir müzik belgeseli. 

Oyun


What We Do In The Shadows / Aylak Vampirler

Oyun kategorisinin en öne çıkan filmi Yeni Zelanda yapımı Aylak Vampirler. Film, sıradan bir vampir filmi olmanın çok ötesinde,oldukça komik ve eğlenceli olacak gibi görünüyor. 

Aşk & Başka Bi' Dünya


Ma'a Al-Fidda / Gümüş Suyu: Suriye Otoportresi

Suriyeli yönetmen Ossama Mohammed ile Suriye'de yaşayan Kürt aktivist Wiam Simav Bedirxan'ın birlikte ortaya koyduğu film, hayata, acıya, savaşa dair etkileyici bir belgesel.

Tarlabaşı And Me / Tarlabaşı Ve Ben

İki yabancı yönetmenin gözünden Tarlabaşı'nı anlatan etkileyici bir belgesel. 

Gökkuşağı


I Am Michael / Ben, Michael

Ben Michael, eşcinsel yaşantısından vazgeçen ve rahip olmaya karar veren bir adamın hikayesini anlatıyor.

Sanat Hayat İçindir!


Life Itself / Hayatın Kendisi

Ünlü sinema eleştirmeni Roger Ebert'in aynı adlı otobiyogrofisinden uyarlanan film, meraklısı için kesinlikle izlemeye değer.

Ev


Ev kategorisinde önce çıkan filmler arasında "Et Nous Jetterons La Mer Derriere Vous / Ardınızdan Denizi Serpeceğiz" ve çok yakında ülkemizde gerçekleşen bir direnişi konu alan "Hayat Var! Yırca, Validebağ"ı göstermek mümkün.



2 yorum:

  1. Onerilerinizden birdman'i izledim. Cok kotu bir devam filmi olmus. Maykil keatin ilk filmdeki basarisini tekrarlayamamis. Telif hakki yuzunden batman ismini kullanamamalari iyi olmus. Cunku cristchin beyl batmani cok iyi bir yere getirdi, emegine haksizlik olurdu. Filmi sevgilimle izlememis olsak cok buyuk zaman kaybi olurdu. Bu arada en iyisi jokerin filmi olsa olurdu bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Bir de "What we do in the shadows"u deneyin, bana onu beğenecekmişsiniz gibi geldi :)

      Sil